|
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z chęcią na nie odpowiemy. Napisz do nas. e-mail: maciek@nutrivitality.pl
|
Wstęp do zdrowia
Związki chemiczne produktów spożywczych
Owoce, warzywa i ich przetwory
Mleko i produkty mleczne
Ryby i produkty rybne
Mięso i produkty mięsne
Tłuszcze
Zboża i produkty zbożowe
Jaja i produkty jajczarskie
Przyprawy i używki
Produkty cukiernicze
Cukier, skrobia i miód
Wyroby przemysłu fermentacyjnego
Toksykologia i mikrobiologia żywności
Rośliny lecznicze i elementy fitoterapii
Ciekawostki
| Lawenda |
Lavendula officianalis Chaix ex Villars – Lawenda szerokolistna Łacińska nazwa Lavendula pochodzi os słowa lavare, co oznacza myć się. W starożytności aromatyzowano nią wodę do kąpieli i zapewne stad wzięła się nazwa rośliny. Dym ze spalanych gałązek lawendy traktowano jako kadzidło. Wierzono, że zapobiega chorobom zakaźnym. W średniowieczu używano jej do walki z dżumą. W XVI wieku była środkiem stasowanym do leczenie przeziębień, chorób nerwowych, paraliżów. Popularna w XVIII wieku ”wódka królowej węgierskiej”- lavengoria- miała w składzie rozmaryn, kwiat lawendy, szałwię i jałowiec (T. Wielgosz- Zioła z apteki natury) Krzewinka o łodygach licznych, prosto wzniesionych, dochodzących do 60 cm, w dolnej części zdrewniałych, w górnej- zielonych, zakończonych kwiatostanem typu kłoska. Kwiaty zebrane po 3-5 w naprzeciwległych okółkach, wyrastające w pachwinach wydłużonych przykwiatków. Poszczególne kwiaty składają się z 5-działkowego kielicha barwy szaro-lub brunatnoliliowej oraz korony o charakterystynym niebieskawofioletowym zabarwieniu. Zmienność zabarwienia jest na ogół bardzo duża, od prawie białej poprzez lilioworóżową do niebieskofioletowej. Liście naprzeciwległe, siedzące, lancetowate, o podwiniętych brzegach. Liście, łodygi oraz kielich pokryte srebrzystym kutenerem, którego nasilenie zależy od ekotypu, jak również od warunków środowiska (A. Rumińska PWN) Zbiór Do zbioru przystępuje się najwcześniej w drugim roku od założenia plantacji, ścinając kwiatostany w okresie, gdy około 50% znajduje się w fazie pączków. W tym okresie ścina się całe kwiatostany ręcznie lub mechanicznie i suszy się w warunkach naturalnych lub suszarni ogrzewanej, w temperaturze nie przekraczającej 40ºC. Surowiec leczniczy Surowcem jest kwiat (Flos Lavendulae) Podstawowe związki czynne Kwiaty zawierają w sowim składzie olejek eteryczny w ilości do 3% czasem więcej. Podstawowym składnikiem jest linalol i jego estry z kwasem octowym (do 40% octanu linalolu o przyjemnym zapachu), masłowym, kapronowym oraz izowalerianowym, poza tym β- cymen, α-terpineol, geraniol, β- mircen i inne terpeny. Skład chemiczny olejku lawendowego wykazuje duża zmienność. Duży wpływ na jakość olejku ma sposób jego otrzymywania. Jak podaje Rumińska, wydajność świeżych kwiatów wynosi przeciętnie 0,8-1,0%, a wydajność suchych kwiatów - około 1,5%. Spotyka się jednak wydajność około 3%. Różnice mają niewielkie znaczenie w lecznictwie, natomiast odgrywają znaczną rolę w ocenie przydatności olejku do celów perfumeryjnych i kosmetycznych. Kwiaty lawendy zawierają również garbniki charakterystyczne dla rodziny Wargowych, związki trójterpenowe (np. kwas ursolowy), pochodne kumarynowe (np. m.in. hernbiaryna), antocyjany, kwasy organiczne, fitosterole oraz sole mineralne. Działanie Kwiaty lawendy zmniejszają, a nawet usuwają stany skurczowe w różnych narządach wewnętrznych, co wyraża się wzmożeniem perystaltyki jelit, poprawia trawienie, barkiem skłonności do wzdęć oraz bólów brzucha, ułatwionym przepływem żółci do dwunastnicy, a także nieznacznym zwiększony wydalaniem moczy. Stwierdzono również wyraźne działanie bakteriostatyczne oraz ogólnie uspokajające. Główną substancją czynną warunkującą powyższe działanie jest olejek lotny. Obecnie kwiaty lawendy są coraz rzadziej stosowane w lecznictwie, natomiast o wiele częściej olejek lawendowy, który jest składnikiem wielu nowoczesnych preparatów stosowanych doustnie oraz zewnętrznie. Działa on łagodnie drażniąco na skórę, powodując zaczerwienienie wskutek rozszerzenia włośniczek, niszczy również liczne szczepy bakterii ropotwórczych, wykazując niekiedy większą skuteczność niż fenol. Największą aktywność ma olejek lawendowy stosowany w postaci aerozolu. Destylowany z kwiatów z para wodną olejek lawendowy ma duże zastosowanie w lecznictwie. Niektóre jego składniki, jak linalol i terpineol wywierają bezpośredni wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i osłabiają spontaniczną aktywność ruchowa ludzi i zwierząt. pod ich wpływem zmniejsza się stan napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz trudność w zasypianiu (Ożarowski -Ziołolecznictwo) Działanie niepożądane Olejku nie należy stosować doustnie w stanach zapalnych żołądka i jelit, chorobie wrzodowej żołądka oraz w chorobach wątroby ora nerek, także w ciąży. na skórę – tylko rozcieńczony olejem (Fitoterapia i leki roślinne PZWL). Zastosowanie Napar z kwiatów lawendy stosuje się doustnie w łagodnych dolegliwościach trawiennych, zwłaszcza, zmniejszeniu apatytu, złym przyswajaniu pokarmów i nadmiernej fermentacji. Stosowany jest także jako łagodny środek rozkurczowy w bólach brzucha, wzdęciach i kolce jelitowej, zwłaszcza u młodzieży i osób starszych. Napar i inne przetwory z kwiatów lawendy stosuje się także w nerwicach. Wyciąg z kwiatów lawendy jest jednym ze składników kropli o działaniu uspokajającym Olejek eteryczny z kwiatów lawendy wchodzi w skład różnych preparatów recepturowych stosowanych niekiedy wewnętrznie w niestrawności i baraku łaknienia, wzdęciach, kolce jelitowej oraz stanach nerwicowych. Natomiast częściej używa się go zewnętrznie jako dodatek do płukania jamy nosowo-gardzielowej, dziąseł, jamy ustanej i gardła w stanach zapalnych, także jako składnik płynów do inhalacji w nieżytach oskrzeli oraz stanach infekcyjnych płuc oskrzeli, krtani oraz gardła. Jest składnikiem balsamów i maści do smarowania ropiejących i trudno gojących się ran, czasem balsamu do nosa o działaniu przeciwbakteryjnym. Służy jako dodatek do maści stosowanych w zapaleniu odbytu. Jest ponadto wykorzystywany do aromatyzowania maści i kremów. Wchodzi też w skład niektórych preparatów do nacierań przeciwreumatycznych (Ożarowski – Rośliny lecznicze) Zastosowanie kosmetyce
Zastosowanie w kuchni
Postać leku Napar. 2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wody. Trzymać pod przykryciem 10-15 minut, po czym odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance naparu. Źródło: Barbara Kuźnicka, Maria Dziak- Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność. PZWL; Z. Błach- Olszewska, A. Długosz, B. Kowal- Gierczak, E. Lamer- Zarawska, J. Niedworak- Fitoterapia i leki roślinne. PZWL; Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski- Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie; Aleksander Ożarowski- Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL; Teresa Wilegosz. Zioła z apteki natury. Wydawnictwo Publicat; Antonina Rumińska- Rośliny lecznicze. PWN.Warszawa |
Ostatnio zalogowani
Nowi użytkownicy
Wersja językowa
Goście on line
Naszą witrynę przegląda teraz 20 gościOstatnio komentowane
Jeśli ktoś potrzebuje uzupełnić niedobory siarki w organizmie, wzm... więcej ...
Zastanawia mnie fakt, w jaki sposób gorąca herbata pomaga rozłożyć... więcej ...
bardzo dobry artykuł więcej ...
dziekuje za odpowiedz i czekam na kolejne :) więcej ...
Z tego co wiem to witamina B17 (leatril) budzi troche kontrowersji... więcej ...
Statystyki
Użytkowników : 134Artykułów : 1086
Odsłon : 1095404
|




