Jaja i produkty jajczarskie

Przyprawy i używki

Produkty cukiernicze

Cukier, skrobia i miód

Bluszcz pospolity
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Maciek Bońkowski  
sobota, 12 grudnia 2009 19:43

 

Bluszcz pospolity
Hedera helix

Inne nazwy: bluszcz, bluszcz biały, bluszcz borowy, bluszcz drzewny, bluszcz dziki, bluszcz leśny, brostan

Jest to wiecznie zielone pnącze, które dzięki pędom z licznymi czepnymi korzeniami przybyszowymi łatwo przyczepia się do podłoża. Liście na pędach płonnych są wykrojone, 3-5 klapowe o nasadzie sercowatej, na pędach kwiatonośnych - pełne, zaostrzone. Owocem jest czarna jagoda, która dojrzewa wiosną.

Surowiec leczniczy
Liść i drewno. Klapowane liście  bluszczu zbiera się gdy są jeszcze młode i świeże. Wyciągi z liści w postaci kropli i syropów. W niektórych krajach wykorzystuje się także drewno rośliny pozyskane z jej starych, zdrewniałych części. Drewno- po usunięciu kory - tnie się w talarki i używa, głównie doustnie w postaci naparów lub syropów.

Składniki lecznicze
Drewno bluszczu pospolitego zawiera saponozydy oraz czynne związki o właściwościach rozkurczowych i wykrztusnych, wykorzystywane w leczeniu chorób układu oddechowego. Liście zawierają ok. 55 saponin trójterpenowych (m.in hederakozydy C i B), sterole, flawonoidy, kwasy fenolowe, olejek eteryczny.

Działanie
Badania wykazały, że bluszcz ma działanie rozkurczowe, również w wypadku skurczu powodowanego acetylocholiną. Podczas badań reakcji zwierząt  na bluszcz okazało się, że wyciąg z jego liści ma działanie wykrztuśne i przeciwgrzybicze. Działa także przeciwzapalnie i bakteriostatycznie.

Wskazania
Wyciągi z liści bluszczu stosuje się w leczeniu objawowym kaszlu, w łagodnych i ostrych zakażeniach układu oddechowego. Drewno i liście bluszczu pospolitego są używane także w kosmetyce. Stosowane zewnetrznie wspomagają kuracje odchudzające. Wchodzą również w skład wielu preparatów łagodzących, zalecanych w leczeniu stanów zapalnych skóry, którym towarzyszy świąd. W przemyśle kosmetycznym bluszcz wykorzystyuje się jako składnik kremów zwalczających celulit

Uwagi
U osób zajmujących się zbieraniem lub przetwarzaniem bluszczu mogą wystąpić alergiczne reakcje skórne (wysypka, wyprysk).

Ciekawostka
W farmakologii i kosmetologii bluszcz pospolity jest znany i stosowany od bardzo dawna. Niektórzy naukowcy przypisują mu takze działanie przeciwnowotworowe, choć nie zostało to dotąd potwierdzone. Dzieci czesto mylą jego trujace owoce z jadalnymi czarnymi jagodami. Na szczęście zatrucia nie są poważne, choć czasem konieczne jest leczenie zmian skórnych..

 

Aby komentować artykuły musisz być zarejestrowanym i zalogowanym użytkownikiem

Polecamy:

Ostatnio dodane:


- Błonnik