Awokado
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Ta subtropikalna roślina z Ameryki Środkowej została przywieziona do Europy przez konkwistatorów i do tej pory była uprawiana w wielu zakątkach świata. Jej angielska nazwa jest zniekształconym słowem azteckim ahuacalt, którym opisywano zarówno owoc jak i jego jądro. Znane są trzy główne rodzaje awokado owoce gwatemalskie – duże z chropowatą skórką, meksykańskie- małe i duże o głdkiej skórce oraz pochodzące z Indii Zachodnich.

Awokado jest wiecznie zielonym, subtropikalnym drzewem osiągającym wysokość od 6 do 20 metrów wysokości, o koronie zmiennego kształtu, od wąskiej i piramidalnej do szeroko rozgałęzionej. Gładkie lancetowate liscie są ostro zakończone. Drobne żóltozielone kwiaty zebrane są w wielokwiatowe wiechy na wierzchołkach pędów. Owocem jest duży gruszkowaty pestkowiec, długości 7-20 cm, o skórce żółtozielonej, ciemnozielonej, brązowej lub ciemnopurpurowej. Wewnątrz znajduje się jedno duże nasienie otoczone żółtym, umiarkowanie słodkim miąższem o konsystencji masła, smaku orzechowym i przyjmnym zapachu.

W skład chemicznby owocu wchodzi 30% niewysychającego oleju wysokiej jakości, składającego się z glicerydów kwasu oleinowego, palmitynowego i linolenowego, a także białka i witaminy.

Zawarte w awokado silne przeciwutleniacze chronią skórę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Stanowią również część składową błon komórkowych. Zarówno wolne jak i zestryfikowane kwasy tłuszczowe wypłeniają przestrzenie w których naturalna bariera lipdowa ulegla zniszczeniu. Obecna w oleju witamina E i karoten wzmacniają barierę tłuszczową dzięki czemu dochodzi do zmniejszenia się transepidermalnej utraty wody przez ochronny wpływ na frakcję lipidową błon biologicznych.

Olek awokadowy jest składnikiem wielu lotionów, olejków do kąpieli dla suchej skóry i nawiżaczy. Olej awokadowy jest znakomitym składnikiem maseczek dla skóry szorskiej oraz suchej. Twarz pokrywa się bardzo cienką warstwą bawełnianej waty nasączonej ciepłym olejem awokadowym, a następnie przykrywa się ręcznikiem, tak aby olej zachował jak najdłużej ciepło i pozostawić tak przez 20 minut. Po zdjęciu maseczki twarz wycieramy miękkim, ręcznikiem. Również odpowiednie do ciepłych maseczek są oliwa z oliwek oraz olej migdałowy.

Źródło: Źródło: Matthew Biggs- Wielka ksiega warzyw, ziół i owoców. Wydawnictwo Bellona. Warszawa, Bohumir Hlava, Frantisek Stary- Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa

 

 

Polecamy:

Ostatnio dodane:


- Błonnik