|
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z chęcią na nie odpowiemy. Napisz do nas. e-mail: maciek@nutrivitality.pl
|
Wstęp do zdrowia
Związki chemiczne produktów spożywczych
Owoce, warzywa i ich przetwory
Mleko i produkty mleczne
Ryby i produkty rybne
Mięso i produkty mięsne
Tłuszcze
Zboża i produkty zbożowe
Jaja i produkty jajczarskie
Przyprawy i używki
Produkty cukiernicze
Cukier, skrobia i miód
Wyroby przemysłu fermentacyjnego
Toksykologia i mikrobiologia żywności
Rośliny lecznicze i elementy fitoterapii
Ciekawostki
| Brzoskwinia |
W trzecim wieku p.n.e brzoskwinie były znane greckiemu filozofowi Theophrastusowi, który uważał ze pochodzą z Persji i stąd ich drugi człon łacińskiej nazwy. Discorides wspomina o brzoskwiniach w I wieku, podobnie jak Pliniusz , który pisał, że Rzymianie dopiero niedawno sprowadzili je z Persji. W rzeczywistości brzoskwinie pochodzą z Chin. Konfucjusz pisze o nich w księgach z I wieku p.n.e. W Chinach nadal spotyka się ogromną ilość odmian, początkowo rozprzestrzenionych przez hodowlę z pestek. Brzoskwinia jest subtropikalnym zrzucającym liście krzewem lub drzewem osiągającym wysokość około 5 m. Liście brzoskwini są długie, piłkowane, które po roztarciu pachną gorzkimi migdałami. Kwiaty pojawiają się wczesną wiosną, przed rozwojem liści, mają biały, różowaty lub ciemnoróżowy kolor. Owocem jest kulisty, mięsisty pestkowiec, o pomarańczowożółtym zabarwieniu z czerwonym lub purpurowym owłosieniu. Skórka lekko owłosiona o mięsistym i słodkim miąższu. Brzoskwinie uprawiane są w sadach produkcyjnych. Owoce dojrzewają od lipca do września, w zależności od odmiany. Owoce zrywane są ręcznie i mogą być długo przechowywane. Miąższ z brzoskwini zawiera kwasy organiczne, cukry, witaminy: beta karoten, witaminę B1, B2, PP, sole mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, molibden. W skład oleju brzoskwiniowego wyciśniętego z nasion wchodzą glicerydy kwasów oleinowego, linolenowego, palmitynowego i stearynowego. Dzięki działaniu zasadotwórczemu łagodzą podrażnienia i zmiękczają naskórek. Obecność karotenoidów sprawia , że skóra nabiera zdrowego kolorytu, poprawia kondycję skóry, odmładza. Pulpa brzoskwiniowa wykorzystywana jest przez przemysł kosmetyczny do produkcji kosmetyków ściągających, odświeżających, oczyszczających i zamykających pory, wygładzających zmarszczki i ogólnie poprawiających wygląd skory. Olej brzoskwiniowy służy do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu twarzy, olejków do kąpieli, lotionów, płynów zmiękczających włosy oraz mydeł. Olej ten wyciśnięty na zimno może zastąpić olej migdałowy. Olej brzoskwiniowy w polaczeniu z olejem migdałowym i awokadowym, witaminami oraz sokami owocowymi stanowi surowiec do produkcji kosmetyków o działaniu regenerującym i tonizującym. Sproszkowane pestki stosuje się do produkcji peelingów oczyszczających skórę. Maseczka brzoskwiniowa: Dojrzałą brzoskwinię należy pokroić w drobną kostkę a następnie ugnieść w miseczce. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 żółtko. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej papki. Papkę należy nałożyć na twarz, omijając okolice oczu. Po 15 minutach maseczkę spłukać. Źródło: Bohumir Hlava- Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa; Matthew Biggs- Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Wydawnictwo Bellona. Warszawa
|
Ostatnio zalogowani
Nowi użytkownicy
Wersja językowa
Goście on line
Naszą witrynę przegląda teraz 21 gościOstatnio komentowane
Jeśli ktoś potrzebuje uzupełnić niedobory siarki w organizmie, wzm... więcej ...
Zastanawia mnie fakt, w jaki sposób gorąca herbata pomaga rozłożyć... więcej ...
bardzo dobry artykuł więcej ...
dziekuje za odpowiedz i czekam na kolejne :) więcej ...
Z tego co wiem to witamina B17 (leatril) budzi troche kontrowersji... więcej ...
Statystyki
Użytkowników : 133Artykułów : 1086
Odsłon : 1093992
|




