|
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z chęcią na nie odpowiemy. Napisz do nas. e-mail: maciek@nutrivitality.pl
|
Wstęp do zdrowia
Związki chemiczne produktów spożywczych
Owoce, warzywa i ich przetwory
Mleko i produkty mleczne
Ryby i produkty rybne
Mięso i produkty mięsne
Tłuszcze
Zboża i produkty zbożowe
Jaja i produkty jajczarskie
Przyprawy i używki
Produkty cukiernicze
Cukier, skrobia i miód
Wyroby przemysłu fermentacyjnego
Toksykologia i mikrobiologia żywności
Rośliny lecznicze i elementy fitoterapii
Ciekawostki
| Balsamowiec mirra |
Balsamowiec jest krzewem przystosowanym do skrajnie suchych warunków i braku wody. Gałęzie balsamowca są cierniste, pokryte małymi liśćmi. Owoce jest pestkowiec. Balsamowiec mirra spotykany jest na wybrzeżu wschodniej Afryki, w Arabii, północnych Indiach i w Jemenie. Roślina wydziela złotożółtą żywicę, zwaną mirrą, która pozyskiwana jest przez nacięcie pnia lub gałęzi uprawnych lub dziko rosnących roślin. Krople mirry wyciekając z kanałów wyciętych w korze bardzo szybko tężeją na powierzchni w wyniku czego tworzą się ziarna przybierające kształt łez. Mirrę znano na Bliskim Wschodzie od czasów starożytnych. Jeden z trzech mędrców Wschodu ofiarował ją w nowonarodzonemu Jezusowi. Mirra mimo, że zatraciła już swoje dawne medyczne znacznie, to nadal stanowi jeden z ważniejszych surowców do produkcji niektórych lekarstw i kosmetyków W skład mirry wchodzi:
Mirra znalazła zastosowanie w kosmetyce w produkcji past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej o właściwościach dezynfekujących i deodoryzujących. Kosmetyki o działaniu pielęgnującym są doskonałe dla cery tłustej i trądzikowej. Wyciąg z mirry ma zdolność do hamowania wydzielania sebum, niszczenia bakterii przyspieszających zmiany trądzikowe, przyspieszenia gojenia się wykwitów na skórze. Wyciąg z balsamowca stanowi pożądany składnik preparatów do skóry wiotczejącej. Żywica otrzymana z mirry poprzez proces destylacji wykorzystuje się do perfumowanie mydeł. Substancja którą otrzymuje się z żywicy C. chironium nosi nazwę opopanaks. Wchodzi w skład jednej z kompozycji zapachowych stosowanych w kosmetykach. Mirra wykorzystywana jest do perfumowania szminek, pudrów, mydeł płynów do ust a także past do zębów. Bardzo dobrze utrwala zapachy. Mirra stosowana jest do leczenia i łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej. Źródło: Bohumir Hlava- Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa
|
Ostatnio zalogowani
Nowi użytkownicy
Wersja językowa
Goście on line
Naszą witrynę przegląda teraz 23 gościOstatnio komentowane
Jeśli ktoś potrzebuje uzupełnić niedobory siarki w organizmie, wzm... więcej ...
Zastanawia mnie fakt, w jaki sposób gorąca herbata pomaga rozłożyć... więcej ...
bardzo dobry artykuł więcej ...
dziekuje za odpowiedz i czekam na kolejne :) więcej ...
Z tego co wiem to witamina B17 (leatril) budzi troche kontrowersji... więcej ...
Statystyki
Użytkowników : 133Artykułów : 1086
Odsłon : 1093981
|




